Despre Corporate Social Responsibility - Contact Center Magazine

Despre Corporate Social Responsibility

mai 17, 2019 Contact Center Magazine Comments Off

de Daniel Mereuța, Managing Director at Optima Solutions Services

Când m-au rugat prietenii de Marketing Insiders să scriu un articol despre CSR (Corporate Social Responsibility) primul instinct a fost să-i refuz categoric. Că să fiu însă politicos am zis că o să mă mai gândesc puțin dar adevărul e că eram decis să refuz. Ce știu eu despre CSR astfel încât să le spun și altora și ce înseamnă CSR mai exact? Fie vorba doar între noi, urăsc acest acronim, oare chiar și pentru asta trebuia găsit un grup de litere care golește aproape totul de sens? Așa că m-am gândit să încep prin a desființa această denumire – Corporate Social Responsibility. Pe bune, cine este corporația asta de s-a trezit pe cap și cu responsabilitatea asta socială? Nu era suficient că avea pe cap plata taxelor, salariilor, că e responsabilă de traficul de la metrou, stresul oamenilor, scăderea natalității și multe altele? Na, acum e și responsabilă social. Nu am să o mai lungesc prea mult că trebuie să scriu și ceva constructiv. Așa că revenind, m-am gândit că aș putea totuși să fiu responsabil și să le spun și altora ce cred eu despre responsabilitate socială, asta aș putea să fac. Și cum e la modă acum să avem 12 reguli de viață, 21 de lecții șamd am zis să scriu și eu câteva opinii/sfaturi despre ce cred eu că înseamnă responsabilitatea socială. Cum nu știu exact câte am, încep să le scriu și revin apoi cu numărul final.

1. RESPONSABILITATEA E A NOASTRĂ. Responsabilitatea socială, pentru semeni, pentru comunitate, pentru natură, șamd este a noastră, a oamenilor. Nu există corporații, nu există nu știu ce organizații sau entități responsabile. Oamenii sunt responsabili, adică noi. Prin urmare primul sfat este să o privești ca o îndatorire personală. Pentru că da, eu cred că este de datoria noastră să întoarcem ceva în comunitate, că este de datoria noastră să fim responsabili cu cei din jur, cu natura, cu viitorul nostru.

2. IMPLICĂ-TE. Acum că am lămurit că avem această datorie după părerea mea trebuie să începem să ne purtăm în consecință. Adică să ne preocupăm de această datorie și să ne implicăm. Trebuie să fie o activitate de care să ne preocupăm așa cum ne îngrijim de hobby-urile noastre, de concedii, de finanțele personale etc. Eu spre exemplu, fiind mai tipicar, îmi fac o listă de obiective anuale. Această listă de obiective contine mai multe dimensiuni, una dintre ele fiind cea de implicare socială. Cu alte cuvinte îmi propun ca în fiecare an să îndeplinesc anumite dorințe/obiective pe care le am. Contează mai puțin care sunt acelea, ce vreau să subliniez este că aceastei îndatoriri, aceastei preocupări trebuie să îi dăm un rol important, trebuie să conteze. Gândiți-vă care este o zonă importantă pentru voi: ocrotirea naturii, educația copiilor, protejarea animelelor, bătrânețile bunicilor, sunt foarte multe. Alegeți una, alegeți ce vă interesează pe voi mai tare, ce vă sensibilizează, ce ați vrea să schimbați dacă ați avea puterea și apoi implicați-va.

3. CUM. Cum vă puteți implica? Păi începeți cu lucrurile simple. Nu uitați să vă redirecționați cei 2% din impozitul pe venit, căutați o organizație în zona de interes și studiați puțin despre activitatea ei, cunoașteți oamenii de acolo, ce fac ei, cu ce probleme se implică șamd., faceți fundraising pentru diverse cauze, sunt doar câteva exemple.

4. IMPLICĂ-TE EFICIENT. Nu vă opriți însă la lucrurile simple. Nu mă înțelegeți greșit, este foarte bine dacă le-am face toți. Dar cu toții vrem mereu să ne dezvoltăm, vrem să devenim mai buni, să progresăm în carieră, să abordăm probleme mai complicate șamd. Este perfect valabil și când vine vorba de implicare socială. Abordați implicarea voastră și cu inimă dar și cu pragmatism. O să vă dau un exemplu. La una din primele mele acțiuni sociale am mers cu câțiva prieteni să muncim o zi, voluntar, la o tabără de copii orfani. Oamenii de acolo ne-au împărțit în băieți și fete. Fetele au mers la cules de mere în livadă, noi la cărat pietre pentru construcția unui grajd. O împărțire echitabilă, evident, nu? Am cărat pietre cam jumătate de zi, am crezut că-mi las cel puțin o mână și spatele acolo. Nu mai spun că i-am zdrelit degetele unui coleg cu un pietroi uriaș. După ziua acea istovitoare dar productivă emoțional mi-am dat seamă că eu pot contribui cu altceva mult mai bun. Așa că m-am dus la oamenii care aveau decizie asupra banilor din companie și le-am cerut bani. Să nu vă grăbiți, că atunci când spun că am contribuit cu altceva nu la bani m-am referit. Dar am luat banii, am făcut o echipă, ne-am dus la beneficiar și l-am rugat să ne facă o listă cu nevoile lui. Și apoi ne-am implicat cu ce știm noi mai bine, cu management. I-am ajutat cu taskuri și cu rezultate. Evident și cu bani, dar câteodată organizațiile au nevoie de specialiști care să-i ajute cu timp și pricepere. Atât de simplu.

5. NU TE LĂSA DESCURAJAT. Deseori se poate întâmpla să ai impresia că nu prea poți face o mare diferență. Sau mai grav, să nu te implici pentru că oricum crezi că ajutorul tău nu o să schimbe nimic. Acum 6 ani de zile am organizat pentru prima dată un ultramarathon caritabil, pe o distanță de 100 de km. Când am deschis înscrierile, timp de câteva săptămâni nu s-a înscris nimeni. Eram complet demoralizat dar în același timp decis să continui așa că m-am înscris chiar la eu direct la proba de 100km. La prima ediție am avut doar 4 alergători la proba de 100, proba cea mare și cred că am strâns în total în jur de 20.000 RON. După 5 ani de zile am avut în total la “100 for Children Ultramaraton” peste 250 de alergători, 100.000 EUR donații strânse și am terminat o casă unde locuiesc 20 de adolescenți. Nici nu am visat să ajungem la rezultatele acestea

 6. MOLIPSIȚI ȘI PE CEILALȚI. Nu vă sfiiți să vă lăudați cu ce faceți, să le povestiți prietenilor, colegilor, trebuie să aveți mereu în minte să atrageți și pe alții alături de voi sau să aibă preocupări similare. Apropo de punctul de mai sus, lucruri extraordinare se întâmplă când încep din ce în ce mai mulți oameni să se implice. Imaginați-vă cum ar fi ca toată lumea să “doneze” 2 ore din timpul lor de muncă dintr-o lună. Câte resurse s-ar aprinde în sprijinul comunităților, ideilor sociale, rezolvării de probleme. Cu acest obiectiv în minte am pornit acum 5 ani “8 hours overtime for a good cause”, mai exact să adun cât mai mulți oameni care să doneze timp și pricepere pentru cauze sociale. După mii de oameni implicați, zeci de organizații beneficiare, cred și acum că potențialul este uriaș.

7. DE CE? Pentru că implicarea socială este poate unul din cele mai bune moduri de a-ți realiza potențialul. Pentru că nu este vorba de altruism ci chiar de egoism. Cred cu tărie că dacă vrem să avem o societate mai sănătoasă, mai educată, mai bună, mai curată și cum mai vreți voi, este de datoria noastră să ne implicăm. Degeaba ne realizăm personal dacă în jurul nostru suntem incojurati de oameni cu probleme, de neajunsuri. Putem fi împliniți dacă și cei din jurul nostru o duc bine, dacă ajutăm, dacă suntem cu toții bine.

Iată că au ieșit 7, nu am planificat să fie așa dar 7 este o cifră magică și în final, e nevoie și de puțină magie…

 

 

Author