Despre HAPPY MANAGEMENT

în parteneriat cu Customer Service Expert

– ”Te rog să privești o frunză preț de câteva minute! Atât!”

leafEram nefericită, în Italia, într-un moment de depresie cumplită. Era primăvara lui 2012. Îmi era foarte dor de țară, de familie, de prietenii mei și de stilul de viață din România.

Lucram într-o bancă la Milano, la Global. Pentru oricine altcineva părea că l-am prins pe Dumnezeu de picior! Mie însă mi se părea că acolo sunt ”no face, no name, no number”. Ritmul de muncă era foarte lejer, nu ca în Romania. Eram ca într-o continua vacanță. Acel ”dolce far niente” al italienilor mă făcea nefericită pentru că mi se părea că trece timpul pe lângă mine. Îmi lipsea adrenalina ritmului de muncă din România. Cum adică? Viața asta este și despre altceva decât muncă?…Mie îmi spuseseră altceva părinții mei!

  • ”Dar Adrian, ce este fericirea?”
  • ”Tu privește frunza…apoi sună-mă și continuăm discuția!”

Fericirea este supraevaluată!

Nu mă înțelegeți greșit, „… căutarea fericirii …” este un obiectiv în sine pentru omenire. La fel era și pentru mine! S-au scris nenumărate cărți și s-au făcut filme despre acest subiect  – ”Pursuit of happiness” cu Will Smith este chiar unul dintre filmele preferate.

Cu toate acestea, este dificil de ignorat faptul că fericirea este legată la condițiile externe, având în vedere că poate fi definită ca fiind un viitor ce promite perspective mai bune decât în ​​prezent.

 

Pe baza acestei definiții, se pare că fericirea are o variabilitate ridicată și volatilitate bazată pe o grămadă de factori externi, subiectivi. Este ca și cum fericirea noastră ar fi alimentată prin câte un furtun de: partenerul nostru, jobul pe care îl avem, mașina, contul bancar etc. Astfel privită fericirea, este evident că generează teamă! Pentru ca oricând putem fi deconectați de la oricare din aceste furtunuri!

  • ”Adriaaaaan, privind frunza aceea preț de câteva minute mi-am dat seama că fericirea vine din momentul prezent și este în fiecare dintre noi!!!! Îți mulțumesc!”

Acela a fost un moment de fericire supremă! Atât de simplu este!

Fericirea este așadar o sumă de momente, nu o constantă! Fericirea este o alegere și depinde de fiecare dintre noi! Chiar nu este un clișeu, deși poate să sune astfel!

Cel puțin asta cred eu din acel moment!

De atunci am ales conștient să fiu fericită!  Mi-am spus: ”I want the rest of my life to be the best of my life!”

Sunt fericită când privesc un apus de soare, când mănânc o prăjitură care îmi place, când stau de vorbă cu oameni dragi mie, când pot ajuta pe cineva, când explorez un oraș nou. Sunt fericită când privesc o frunză!

Un alt subiect controversat…știți și voi…este: ”suntem noi cei din viața personală una și aceeași persoană cu cea de la birou?”

Vorba lui Creangă, nu știu alții cum sunt, dar eu una sunt aceeași atât în viața personală cât și la birou.

Oana RaduEu intru în birou în fiecare dimineață zâmbind. Salut pe toata lumea de la recepție până ajung la biroul meu. Starea mea interioară de fericire îmi dă o energie molipsitoare. Oamenii caută să fie în preajma mea.

Raluca, Ema, Ionuț și Simona se prezintă: ”Sunt … și sunt în echipa Oanei Radu!” ?

Într-o zi am ieșit cu ei la o cafenea să facem ședință de echipă în prima parte a zilei și să ne dăm feedback unii altora în a doua parte a zilei.

Nu voi uita niciodată acele momente! Mi-au spus că sunt fericiți că fac parte din echipa mea!

I-am întrebat de ce și mi-au spus că simt asta pentru că eu reușesc să le transmit starea mea de fericire, râdem mult în echipă iar energia mea le creează o stare pozitivă!

Mi-au mai spus că apreciază foarte mult că eu sunt un manager caruia îi pasă. Pentru ei este foarte important că avem mereu  conversații față-în-față în care nu discutăm doar despre proiecte și rezultate ci și despre ei și viața lor în afara biroului.

Ei știu că sunt „de partea lor”, că le știu punctele forte, punctele slabe, speranțele și visele lor.

Sunt fericiți pentru că am înțeles modul în care funcționează cel mai bine fiecare și care sunt „butoanele fierbinți”.

Sunt fericiți pentru că eu îi ascult, țin cont de părerile lor, le dau libertate și îi expun mult.

Cercetările arată că pozitivitatea poate face o diferență reală pentru succesul oamenilor și bunăstarea lor.

Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele fericite au succes în multe domenii ale vieții lor, în special în cariera lor, în comparție cu persoanele care se luptă cu fericirea și gândirea pozitivă.

Alte studii arată că pozitivitatea are impact foarte mare asupra abilității oamenilor de a gândi creativ, asupra progresului în carierele lor,  asupra modului în care reușesc să facă față provocărilor și să lucreze cu alte persoane. Pozitivitatea este un ingredient esențial pentru succes!

Pozitivitatea de asemenea, aduce beneficii pe termen lung. Barbara Fredrickson, profesor și psiholog social, a creat ”Broaden and Build Theory” pentru a explica modul în care emoțiile pozitive pot extinde comportamentele noastre în timp. Potrivit lui Fredrickson, cu cât experimentăm mai multe emoții cu atât este mai plauzibil să expunem comportamente pozitive, cum ar fi: curiozitatea, conștientizarea, curajul și creativitatea – toate informațiile esențiale pentru succes.

Pe scurt, cu cât suntem mai fericiți cu atât suntem mai creativi! Iar acest lucru este valabil atât pentru persoane fizice cât și pentru echipe.

Echipele devin adesea mai pozitive când au un lider pozitiv. Acesta este motivul pentru care concentrându-te pe propria fericire, bunăstare și inteligența emoțională reprezintă primul pas în crearea unei echipe de succes!

Martin Seligman, un psiholog care studiază ”happy management”, a dezvoltat modelul PERMA pentru a evidenția cele cinci elemente esențiale de care avem nevoie pentru a fi fericiți. PERMA este un acronim care vine de la:

  1. Positive emotion.
  2. E
  3. Positive R
  4. M
  5. Accomplishment/achievement

Noi toți vrem să fim fericiți. Când suntem fericiți, suntem productivi, suntem buni la construirea unor relații semnificative cu cei din jurul nostru, și … ne simțim minunat!

Cum spuneam, fericirea este o alegere a fiecăruia dintre noi și ține de momentul prezent.

Modelul PERMA ne ajută să ne gândim la ceea ce trebuie să facem pentru a ”înflori” și a fi cu adevărat fericiți! Astfel vom conduce echipe fericite și performante!

  1. Positive emotion (P)

Pentru ca noi să experimentăm bunăstarea, avem nevoie de emoții pozitive în viața noastră. Orice emoții pozitive cum ar fi pace, recunoștință, satisfacție, plăcere, inspirație, speranță, curiozitate sau dragoste se încadrează în această categorie – și mesajul este că este foarte important să te bucuri de tine aici și acum!

Deși nu putem fi fericiți tot timpul, trebuie să ne asigurăm că obținem adesea emoții pozitive, cum ar fi de plăcere, fericire, mulțumire, pace, bucurie și inspirație.

În cazul în care simțiți că nu vă confruntați suficient cu emoții pozitive în viața voastră, opriți-vă și gândiți-vă de ce!

Vă puteți uita mai întâi la cariera voastră! Vă folosiți punctele forte în rolul curent?

De asemenea, luați-vă un moment pentru a identifica oameni, evenimente sau lucruri care vă oferă plăcere. De exemplu, imaginați-vă că vă place să fiți în aer liber, înconjurați de natură, dar lucrați într-un birou; înseamnă că rareori ajungeți să experimentați această sursă de fericire. De ce să nu aduceți plante la birou? Zic și eu!

Scopul este de a găsi modalități prin care să simțiți emoții pozitive și plăcere în rutina de zi cu zi.

  1. Engagement (E)

Când ne-am implicat cu adevărat într-o situație, un task sau un proiect, experimentăm o stare de ”flow”: timpul pare să se oprească și ne concentrăm intens pe momentul prezent.

Vă simțiți motivați în cariera voastră? Sau mai degrabă căutați să va ocupați de hobby-uri sau orice altă activitate care va face să simțiți starea de ”flow” de care vorbeam mai sus?

Motivația este strâns legată de actul de creație, dar puteți experimenta, de asemenea, o motivație profundă atunci când participați la sport, petrecerea timpului cu prietenii, sau lucrați la proiecte de care sunteți fascinați.

Uitați-vă apoi la interesele voastre. Vă faceți suficient timp pentru interese personale, cum ar fi un hobby preferat sau activitate fizică? Ideal este să dedicați suficient timp pentru activități care vă fac să vă simțiți fericiți și motivați.

  1. Positive Relationships (R)

Ca oameni, suntem „ființe sociale” și relațiile bune sunt de bază pentru bunăstarea noastră. Din nou, vedem că oamenii care au relații semnificative, pozitive cu ceilalți sunt mai fericiți decât cei care nu o fac.

Aveți relații pozitive în viața voastră? Acestea pot fi cu oricine: familie, prieteni, vecini; probabil vă petreceți majoritatea timpului la locul de muncă, deci este important să vă creați relații bune și cu colegii.

Dacă nu, atunci este important să vă luați timp pentru a înțelege de ce. Vă dedicați suficient timp pentru consolidarea acestor relații?

  1. Meaning (M)

Este vorba despre o cauza care deservește ceva mai mare decât noi înșine. Fie că aceasta este de natură religioasă sau o cauză care ajută omenirea într-un fel, toți avem nevoie de sens în viața noastră pentru a avea un sentiment de bine.

Așadar simțiți că aveți un scop atât în viața personală cât și în cea profesională?

Poate că este mai ușor să găsim unul în mediul profesional dar este la fel de important să cautăm un sens și în viața personală – anumite activități, cum ar fi petrecerea timpului cu familia noastră, voluntariat sau efectuarea unor acte de bunătate pot îmbunătăți într-adevăr sentimentul nostru de sens în viață. În cazul în care simțiți că propria viață este lipsită de sens, faceți oricare din aceste lucruri – le veți găsi extrem de satisfăcătoare.

  1. Accomplishment/achievement (A)

Mulți dintre noi se străduiesc să fim mai buni, într-un fel, indiferent dacă vrem să stăpânim o îndemânare, să atingem un obiectiv important sau să câștigăm o competiție. Ca atare, împlinirea personală este un alt lucru important care contribuie la capacitatea noastră de a ”înflori”.

De aceea, mai întâi este important să descoperiți ce vă doriți cu adevărat în viață. Care este visul vostru?

Știu că poate fi dificil să găsiți răspunsul la aceste întrebări…Eu le-am găsit abia acum, la aproape 40 de ani….

 

Și totuși… ”Te rog să privești o frunză preț de câteva minute! Atât!”

Leave a Comment

tips and tricks